Giganotosaurus: anatomie, voeding en curiosa - InfoAnimales (2024)

Giganotosaurus: anatomie, voeding en curiosa - InfoAnimales (1)

De Giganotosaurus leefde midden in het Krijt. in wat nu Zuid-Amerika is. In feite is in dit uitgestorven geslacht alleen deze enkele soort gevonden die zijn naam aan dit geslacht geeft. Het is een van de grootste bekende theropoden en was een van de meest angstaanjagende dinosauriërs die ooit heeft geleefd. Zelfs met zijn grote formaat Die zou 50 km/u kunnen halen. Bovendien heeft de bijna volledige ontdekking van een Giganotosaurus-skelet veel van zijn kenmerken onthuld, zoals de thermoregulatie, anatomie, biomechanische mogelijkheden en manieren van bewegen.

In dit artikel vind je alles wat met deze dinosaurus te maken heeft. Zijn anatomische facetten en morfologie, zijn dieet en manier van jagen, gewoonten en curiositeiten. Ook de anatomie van zijn grote en bijzondere schedel, die op zijn beurt met zijn krachtige kaak zijn belangrijkste aanvalswapen was. Eigenaardigheden zoals het feit dat het de grootste dinosaurus was, maakten hem niet altijd in alle opzichten de krachtigste. En in het algemeen alles over deze grote gevaarlijke carnivoor die tussen 99 en 6 miljoen jaar geleden de aarde bewoonde.

Anatomie en morfologie

Giganotosaurus: anatomie, voeding en curiosa - InfoAnimales (2)

Giganotosaurus was een carcharodontosauride theropode dinosaurus die Het kwam tussen de 12 en 13 meter te meten van lengte. In hoogte had het iets meer dan 4 meter kunnen bereiken en het gewicht varieerde tussen de 6 en 7 ton. De grote afmetingen hadden de wetenschappelijke gemeenschap zeer geïnteresseerd en met debatten over hoe groot theropoden hadden kunnen worden. Waar ze het allemaal over eens waren, was dat het vanwege zijn grootte bovenaan de voedselketen stond, waardoor het een superroofdier was.

Het dijbeen, of zoals sommigen zeggen "dijbeen", was 1 meter lang, wat het positioneert als een van de grootste onder theropoden en carnivoren in het algemeen. Het was een tweevoetig roofdier, begiftigd met een dikke en krachtige nek. Zijn bovenste ledematen waren klein in vergelijking met zijn grootte, vergelijkbaar met Tyrannosaurus bijvoorbeeld, afgewerkt met 43 lange en scherpe klauwen. Zijn achterpoten, die hij vroeger bewoog, waren veel groter, met de tibiae van 3 centimeter, korter dan de dijbenen. Dit contrast toonde aan dat ondanks het feit dat zijn benen een grote steun waren, ze het vanwege hun grootte niet te snel deden. Dat wil niet zeggen dat hij langzaam was, want hij kon de niet onaanzienlijke snelheid van 112 km/u halen. Wat uiteindelijk volgt is dat het viel een langzame prooi aan en was meer een roofdier in hinderlagen.

schedel

Giganotosaurus: anatomie, voeding en curiosa - InfoAnimales (3)

Het werd geleid met zijn grote scherpe neus om zijn slachtoffers op te sporen, en als het belangrijkste wapen om aan te vallen, zijn kaken vol afgeplatte en lange tanden bereid om diep te scheuren. Zijn gekartelde tanden konden wel 15 centimeter lang worden, hoewel dit deel uitmaakt van de hypothetische reconstructie op basis van de gevonden overblijfselen.

Zijn schedel was iets meer dan 1 meter lang, hoewel aanvankelijk werd aangenomen dat het 1 meter was, een theorie die al is uitgesloten. Dit komt omdat er nooit een volledig fossiel van zijn schedel is gevonden, er zijn alleen onsamenhangende botten gevonden. Delen van de premaxilla, jugale, suprangulaire en hoekige zijn nooit gevonden, wat hun hypothetische reconstructie nog moeilijker maakt.

De bovenkaak bevatte een rij tanden van 92 centimeter lang in het bovenste gedeelte. Het benige uitsteeksel onder de neusgaten was vergelijkbaar met dat van Allosaurus en Tyrannosaurus met een vergelijkbare, gerimpelde snuit. En iets kenmerkends, in tegenstelling tot de rest van de theropoden, is dat het geen sagittale top op de schedel had.

Giganotosaurus-dieet

Giganotosaurus: anatomie, voeding en curiosa - InfoAnimales (4)

Giganotosaurus voedde zich voornamelijk met andere dieren, inclusief dinosaurussen, aangezien het een vleesetende soort is. Hij zou ook geen probleem hebben gehad met jagen, vanwege zijn snelheid en geweldige vechtvaardigheid.

In 2002 werden achter de schedel verschillende kenmerken ontdekt, zoals een voorwaartse kanteling van het achterhoofd en een brede achterhoofdsknobbel. Deze anatomische verschillen suggereerden a prominente zijdelingse mobiliteit van het hoofd. Bovendien bevond het kaakgewricht van Giganotosaurus zich, net als andere carcharodontosauriërs, meer naar achteren dan de rest van theropoden. Dit feit zorgde ervoor dat ze de lengte van de onderkaakspieren vergrootten, waardoor ze hun kaken sneller konden sluiten. Nadat de wetenschappers deze anatomische kenmerken hadden geanalyseerd, concludeerden ze dat de bijtkracht snel en energiek was.

Zijn lange, gebogen, gekartelde tanden waren perfect ontworpen om zijn prooi te verscheuren en ernstige, diepe wonden te veroorzaken die gepaard zouden zijn gegaan met hevig bloeden. Ondanks zijn kaakkracht zou hij echter niet zo opvallend zijn geweest als bijvoorbeeld die van de Tyrannosaurus. De kracht in Newton die wordt berekend de beet van de Giganotosaurus zou tussen een derde en de helft van die van de Tyrannosaurus zijn geweest.

Giganotosaurus curiosa

Giganotosaurus: anatomie, voeding en curiosa - InfoAnimales (5)

  • Hij woonde op het Gondwana-continent. Continent dat verdeeld was en dat tegenwoordig bekend staat als Zuid-Amerika, Afrika, Antarctica, Madagaskar en Australië.
  • Er zijn enkele verschillen over de werkelijke grootte en het gewicht. Sommige paleontologen geloven bijvoorbeeld dat het wel 14 ton kan hebben gewogen.
  • Het hoofd van de Giganotosaurus blijft verbazen, omdat het erg groot is in verhouding tot zijn totale grootte.
  • Er zijn verschillen in de snelheid. Hoewel zijn maximumsnelheid van 50 km/u als meest plausibel wordt beschouwd, schatten sommigen hem op 25 km/u en zelfs 18 km/u!
  • Zijn organisme wordt verondersteld homeotherm te zijn geweest. Met andere woorden, het zou zijn gelukt om zijn lichaamstemperatuur te reguleren en te behouden zonder op te warmen in de zon.
  • De ontdekking was in 1993, via Rubén D. Carolini, door een scheenbeen van deze dinosaurus. Daarom wordt hij Giganotosaurus Carolini genoemd, ter ere van zijn ontdekker, een amateur in het zoeken naar fossielen. Het duurde echter tot 1994 voordat de paleontologen Leonardo Salgado en Rodolfo Coria de ontdekking bekend maakten via een Vertebrate Paleontology Society.
  • De naam Giganotosaurus komt uit het Oudgrieks. Het woord "gigas" betekent "gigantisch ding", en "saurus", zoals we bij andere gelegenheden hebben gezien, betekent "hagedis".
  • Tot 70% van het skelet is gered.
  • In tegenstelling tot andere carcharodontosauriërs waren de bovenste ledematen korter.
Giganotosaurus: anatomie, voeding en curiosa - InfoAnimales (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 5398

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.