Discovery Sport: nový Land Rover se povedl, počkejte ale na nový motor - iDNES.cz (2024)

Discovery Sport svým designem navazuje na malý úspìšný Range Rover. Spøíznìnost s evoqem ostatnì nezastírá ani výrobce, jenže pøi pozornìjším zkoumání zjistíte, že karoserie se asi týkat nebude. Ani na pøídi, kde jsou si oba sourozenci nejpodobnìjší, mnoho shodných dílù nenajdete.

Funkèní a pohledný

Nezamìnitelné jsou blatníky, svìtlomety, nárazník i kapota motoru. Podobná je na pohled pouze maska a plastové lemy blatníkù. Rozdíly s právì modernizovaným evoqem jsou pak ještì výraznìjší.

Trochu osobitìjší styl ukazuje malé „disko“ na zádi a na bocích, s nápady ale nijak nehýøí. Karoserie zaujme hlavnì vyváženými proporcemi a oblými tvary, které úèinnì maskují jeho mohutnost. Asi nejzajímavìjším stylistickým prvkem je robustní støešní C- sloupek lakovaný v barvì karoserie, který je jakýmsi mementem modelù Freelander a Discovery.

Discovery Sport 2,2 SD4 HSE

Motor: pøeplòovaný vznìtový ètyøválec
Pøevodovka / stupòù:Auto/9
Válcù/ventilù:4 / 16
Zdvihový objem (cm³): 2179
Výkon (kW/koní): 140 / 190
Toèivý moment (Nm):420
Zrychlení 0–100 km/h (s): 8,9
Maximální rychlost (km/h): 188
Prùmìrná spotøeba (l/100 km): 6,3
Délka / šíøka / výška (mm): 4589 / 2069 / 1724
Rozvor (mm): 2741
Brodivost (mm): 600
Svìtlá výška (mm): 212
Objem nádrže (l): 65
Zavazadlový prostor (l): 479 - 1698
Pohotovostní hmotnost (kg): 1755
Základní cena (Kè): 1 111264
Základní cenaprovedení HSE (Kè):1386781

Nejnovìjší pøírùstek rodiny Land Roverù chce ohromit pøedevším funkcionalitou, designérùm se jej pøesto podaøilo zabalit do velmi pohledné karoserie. Testované provedení v grafitové metalíze s lesklou èernou støechou a stejnì lakovanými dvacetipalcovými koly bylo šik a pøitahovalo spoustu pozornosti, pøestože na silnici nepùsobilo kdovíjak výraznì.

Moderní starý známý

Interiér je jednou ze silných stránek sportovního discovery, hlavnì z hlediska prostoru. Designovì je spíš tradièní, což rozhodnì není na škodu. Vìrní zákazníci Land Roveru se v nìm zorientují okamžitì, ovládací prvky jsou totiž tam, kde obvykle. Pøekvapením není ani tvar pøístrojové desky, která je moderní interpretací té, kterou jsme mohli vidìt u pøedchùdce, tedy modelu Freelander.

Øada prvkù v interiéru je známá z jiných souèasných modelù znaèky. Tøeba kruhový voliè automatické pøevodovky nebo dotykový displej palubního infotainmentu, který sezanedlouho doèká nové grafiky a jemnìjšího rozlišení. Z hlediska zpracování je interiér bez výhrad, v praktickém tmavém provedení vypadá možná až pøehnanì usedle. Výrobce má v záloze ještì pìtici výraznìjších barevných schémat, které uspokojí konzervativní i výstøednìjší zákazníky.

Honosnìjší sourozenec evoque je uvnitø propracovanìjší, má rafinovanìjší detaily, pohlednìjší materiály a trochu hezèí volant, praktickými vlastnostmi se všaksrovnávat nemùže. Malé „disco“ v pìtimístném provedení (tøetí øada sedadel je za pøíplatek) pøekypuje prostorem, tísnit se v nìm nebudou dospìlí pasažéøi, ani jejich zavazadla. Pro ty je vyhrazen prostor s objemem 479 litrù (829 pøi naložení po strop), velmi pravidelným tvarem a šíøkou, která má v nejužším bodì hodnotu 111 centimetrù.

Posunutím druhé øady lze kapacitu zvìtšit o dalších 152 litrù, ve dvou se dá cestovat s celkem 1698 litry nákladu. Pod èalounìnou podlážkou, která je v rovinì s nákladovou plochou, navíc zbylo místo pro plnohodnotné rezervní kolo s rozmìrem 20 palcù.

Silou potìší, kultivovaností ménì

Oznaèení SD4 znamená, že pod kapotou pracuje silnìjší z dvojice aktuálnì dostupných vznìtových agregátù, ètyøválec o objemu 2,2 litru, který známe nejen z Land Roverù a Jaguarù, ale i z modelù koncernu PSA a Fordu. Ten ve své nejlepší formì nabízí 190 koní výkonu a 420 Nm kroutícího momentu a zajišuje jeden a tøi ètvrtì tuny tìžkému vozu solidní dynamiku a dostateèný pøísun síly v kterékoliv jízdní situaci.

21 fotografií

Pohonná jednotka SD4, která je pro kultivovanìjší chod vybavená vyvažovacími høídelemi, nezklame výkony ale hrubým projevem. Rozpaèití jsme byli hlavnì z výrazného pøenosu vibrací do vnitøního prostoru. Chod motoru nelichotivì prozrazují vibrace ve volantu a pedálech.

Námi testované provedení si v kombinovaném cyklu øeklo zhruba o 8,5 litrù na sto kilometrù. Asi o litr vyšší jsou nároky pøi jízdì po mìstì, na okreskách se lze pohodovým tempem pøiblížit k šestilitrové spotøebì nafty.

Potenciál motoru dokáže velmi dobøe využít devítistupòový automat od ZF. Aèkoliv øadí hladce a plynule, s podøazováním o nìkolik stupòù obèas zbyteènì otálí. Ve sportovním režimu je zmìna pøevodových stupòù rychlá a tím, že pøevodovka udržuje otáèky motoru v optimálním rozmezí od dvou do ètyø tisíc, umí èásteènì zamaskovat i jeho výraznìjší turboefekt. Z nízkých otáèek se totiž agregát sbírá trochu neochotnì, citelný nárùst výkonu naopak pøichází tìsnì pøed hranicí dvou tisíc.

V koneèném hodnocení se jednotka SD4 tak špatnì nejeví, v kontextu s moderními konkurenty má ale mouchy. Ty by mìla vyhubit instalace moderních pohonných jednotek z nové modulární øady Ingenium. Nejsilnìjší agregát SD4 nahradí na pøelomu roku vznìtový dvoulitr s výkonem okolo 180 koní.

„Jen kola zdolaj výmoly“

Asociace s textem jednoho z hitù populární skupiny Mig 21 se pøímo nabízí. Ne snad proto, že by jízda v modelu Discovery Sport byla srovnatelná s malotraktorem, ale tím, že novinka Land Roveru patøí k nepoèetné skupinì aut, se kterými to mùžete pálit lesem i po poli, aniž byste se museli obávat o životnost mechanických komponentù.

I nový pøírùstek ve výrobním programu má totiž v sobì trochu toho dobrodružného ducha, kterým jsou modely Land Roveru vyhlášené. Od svých prapøedkù, kteøí dobývali svìt v nároèných expedicích, se samozøejmì liší nejen vizuálnì, ale i technicky.

Èasem ubylo mechanické vazby ve prospìch moderní elektroniky, která pøináší vyšší komfort obsluhy a zpøístupòuje terén i opravdovým laikùm. Armádou elektronických systémù, které pomáhají øidièi v nároèných trakèních podmínkách, je vybavené i „sportovní“ discovery, nezùstalo však pouze u nich.

Mimoøádnou prùchodnost terénem zajišuje i konstrukce podvozku a karoserie. Minimální svìtlá výška vozu èiní 212 mm, krátké pøevisy jsou zárukou velmi dobrých nájezdových úhlù. Pøední má hodnotu 25 °, zadní dokonce 31 °. Terénní schopnosti korunuje mimoøádná brodivost, která umožòuje pøekonávat vodní toky hluboké až 600 milimetrù.

Systém pohonu všech kol, který je zde standardnì øešený elektrohydraulickou spojkou Haldex páté generace, funguje rychle a spolehlivì, stejnì jako u vìtšiny moderních konkurentù.

Sofistikovaný systém Terrain Response, který v závislosti na zvoleném režimu upravuje vlastnosti hnacího ústrojí, je ale výsadou landroverù. A umí toho opravdu dost, rozhodnì mnohem více, než od nìj budou zákazníci oèekávat. Hlavním limitem pro vìtšinu výprav mimo zpevnìný povrch stejnì budou standardní pneumatiky.

Ještì vìtší respekt budí Discovery Sport svým chováním na silnici. Jeho podvozek totiž funguje výbornì. Na pøíplatkových devatenáctipalcových kolech dokáže být komfortní na dobrých silnicích, pro nekvalitní èeské silnice budou vhodnìjší pláštì o palec èi o dva menší. Dvacetipalcové obutí na testované verzi jsme proto zpoèátku vnímali jako klukovinu.

Nové discovery dává pøídomkem Sport jasnì najevo své zamìøení, skvìle odladìný podvozekvýteènì obstojí i z hlediska komfortu. Jeho schopnost pohlcovat nerovnosti je mimoøádná, malé „disco“ trochu znervózní pouze na vícenásobných pøíèných nerovnostech (roletách).S tìmi má ale problémy vìtšina dnešních automobilù na nízkoprofilových gumách.

Discovery Sport mimo jiné okouzlí i mimoøádnou pøilnavostí. Do zatáèek se vrhá s chutí. Jsou sice okamžiky, kdy se projeví vyšší pohotovostní hmotnost a stavba karoserie, ale rozhodnì se nejedná o nic dramatického. Náklony jsou na danou tøídu minimální a vrozená nedotáèivost se projevuje až pøi hodnì dynamickém stylu jízdy.

Ruku v ruce s charakterem modelu jde i øízení, které sice nenabízí kdovíjak výraznou zpìtnou vazbu, je ale pøíjemnì strmé a citlivé. Pøestože dvacetipalcová kola novince velmi sluší, s ohledem na možnosti využití a cestovní komfort by urèitì lépe posloužilo standardní osmnáctipalcové obutí (pro výbavu HSE).

Sebevìdomí mu nechybí

Modelem Discovery Sport udìlal Land Rover tlustou èáru za pøedchùdcem jménem Freelander a bohužel i za jeho pøíznivou cenovou politikou. Jenže srovnávat do jisté míry spartánského pøedchùdce s ambiciózní novinkou, která ctí ty nejnovìjší trendy, by nebylo spravedlivé. A co víc, konkurence je ještì dražší.

Ve prospìch Discovery mluví i fakt, že vše podstatné je již ve výbavì základního provedení S, které s motorem SD4 a automatickou pøevodovkou stojí 1 111 264 Kè. Vyšší stupnì výbav jsou orientované pøedevším na uživatelský komfort, exkluzivitu provedení a moderní komunikaèní technologie, vliv na schopnosti vozu tedy mají minimální. Námi testované provedení HSE s další pøíplatkovou výbavou mìlo hodnotu cca 1,5 milionu korun.

Poèkejte na vylepšení

Land Rover Discovery Sport je pohledné a prostorné moderní auto, které je radost øídit. Kromì designu a velkorysého interiéru, který za pøíplatek dovolí pøevážet až sedm pasažérù, oslní i jízdními vlastnostmi na silnici i mimo ní.

Aèkoliv svým naturelem aspiruje na jeden z nejuniverzálnìjších modelù své kategorie, svùj potenciálzatím nedokáže zcela využít.

K výbornému hodnocení mu aktuálnì chybí moderní vznìtové jednotky, rychlejší nebo pøehlednìjší infotainment. Plánovaná modernizace, která pøinese nové motorizace z øady Ingenium a propracovanìjší palubní systém, pravdìpodobnì dokáže vìtšinu našich výhrad rozprášit. Pokud vás netlaèí èas a stojíte o modernìjší techniku, s nákupem radìji vyèkejte.

Discovery Sport: nový Land Rover se povedl, počkejte ale na nový motor - iDNES.cz (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 6110

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.